Waarom nog voor payrolling kiezen?

#payrolling #wab #hrdienstverlening

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft het speelveld voor payrolling op zijn kop gezet. De regels zijn veranderd, de kaarten zijn opnieuw geschud, we moeten het spel opnieuw leren spelen. Payrolling is nog steeds de moeite waard maar wordt door andere spelers met een andere motivatie gespeeld dan voorheen vaak het geval was.

Terug naar de basis

Payrolling waaide in de jaren ’90 over als manier om contractbeheer en verloning over te dragen aan een externe specialist. Deze dienstverlening was erg handig voor multinationals zonder bedrijfsvestiging in Nederland, om één of enkele medewerkers onder het Nederlandse arbeidsrecht in dienst te nemen. In der loop der jaren ontwikkelde payrolling zich tot een methode om flexmedewerkers in te zetten waarbij de motieven steeds vaker te maken hadden met flexibiliteit en kostenbesparing. Dit was mogelijk doordat de uitzendregels ook op payrollmedewerkers toegepast konden worden. Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zijn met payrolling de voordelen van flexibiliteit en kostenbesparing verdwenen. De waarde van payrolling lijkt nu meer op de originele waarde in de jaren ’90, namelijk: dienstverlening.

Waarom kiezen voor payroll

Met de huidige spelregels is payrolling het uitbesteden van juridisch werkgeverschap met alle daarbij behorende administratieve,- en financiële verplichtingen. Jij, als opdrachtgever hebt zelf een  medewerker geworven, maar je kunt of wilt deze medewerker niet zelf in dienst nemen. Met andere woorden, de medewerker komt in dienst bij het payrollbedrijf. Deze medewerker huur jij vervolgens in. Jij bent dan opdrachtgever in plaats van werkgever van deze medewerker. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Minder administratieve en organisatorische last
  Door medewerkers via een payrollbedrijf in te zetten ontlast je je eigen personeels- en salarisadministratie. Arbeidsovereenkomsten, verloning en de daarbij behorende administratie zijn in handen van het payrollbedrijf. Zeker wanneer jij nog geen personeel in dienst hebt kan dit een groot voordeel zijn omdat je deze processen dan niet zelf hoeft op te zetten en hier ook geen software voor hoeft aan te schaffen.
 • Uitbesteden ziekterisico
  Doordat de medewerker niet bij jou in dienst is loop je dus ook geen risico wanneer deze medewerker ziek wordt. De kosten van dit verzuim zijn voor de payrolldienstverlener, evenals de verplichtingen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter (Arbo) en het begeleiden bij re-integratie.
 • Toepassing cao en gelijke beloning
  Met de komst van de WAB moeten de cao en/of arbeidsvoorwaardenregeling van de opdrachtgever worden toegepast voor payrollmedewerkers. Dat betekent dat deze medewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als de medewerkers die bij jou in dienst zijn.

Afhankelijk van het payrollbedrijf dat je inschakelt kunnen ook nog andere voordelen worden ingericht. Zo biedt Aias:

 • Collectief ontwikkelbudget
  Ontwikkeling van medewerkers is belangrijk. Payrollmedewerkers kunnen gebruik maken van ons collectief ontwikkelbudget.
 • Geen onaangename (financiële) verrassingen
  Heeft de payrollmedewerker verlof of is hij/zij ziek. Dan betaal je niets. Wij verrekenen zoveel mogelijk arbeidsvoorwaarden in een eenduidig payrolltarief. Daar zit zelfs de transitievergoeding al in. Zo weet je als opdrachtgever waar je aan toe bent. 

Positie payrollmedewerker versterkt

Een uitgangspunt van de WAB was om de positie van flexkrachten te verbeteren. Je kunt zeggen dat de positie van de payrollmedewerker nu vergelijkbaar is met die van een medewerker in dienst bij jou als opdrachtgever. Dat is overduidelijk een sterkere en meer zekere positie dan eerder het geval was.

De pensioenregeling blijft in de meeste gevallen wel een verschil tussen payrollmedewerkers en eigen medewerkers. Payrollbedrijven kunnen meestal niet aansluiten bij het pensioenfonds van de opdrachtgever. Vanaf 2021 zijn payrollbedrijven daarom verplicht om adequate pensioenregeling aan te bieden. Deze doet qua kwaliteit in de meeste gevallen niet onder voor de pensioenregeling van de opdrachtgever. Zo wordt de positie van de payrollmedewerker in 2021 nog meer versterkt en is het verschil met medewerkers in dienst bij de opdrachtgever nog kleiner.

De toekomst van payroll

Wij verwachten dat payrolling zal blijven bestaan. Voor medewerkers is er steeds minder verschil tussen een dienstverband bij de opdrachtgever of een dienstverband bij een payrollbedrijf. Payrollmedewerkers hebben daardoor meer zekerheid en werkgevers hebben in payroll een mooie mogelijkheid om medewerkers te binden. De ideale oplossing als jouw organisatie (tijdelijk) geen mensen kan of wil aannemen.