Succes brengt geluk...

Toch?

Bij Aias stellen wij vaak de vraag aan mensen wat voor hun geluk betekent. We krijgen dan regelmatig als antwoord dat gelukkig zijn hand in hand gaat met succesvol zijn en met heel goed zijn in wat je doet. Dus als je maar succesvol bent, word je ook gelukkig. In ieder geval, dat horen we vaak. Maar is dat ook zo? Zorgt het hebben van succes inderdaad in het ervaren van meer geluk?

Rugzak van 100 kilo

Kennen jullie Tom Dumoulin? Professioneel wielrenner, winnaar van de Giro D’italia en tweede in de Tour de France. Die moet toch wel gelukkig zijn, want hij heeft succes. En toen kwam daar het nieuws dat Tom voor onbepaalde tijd stopt met wielrennen. In dit artikel van Wielerflits legt hij uit hoe en waarom: https://www.wielerflits.nl/nieuws/tom-dumoulin-neemt-tijd-voor-zichzelf-ik-was-mezelf-een-beetje-vergeten/.

Platencontract én een spiksplinternieuwe auto

En Jim van der Zee? Kennen jullie hem nog? Jim won het televisieprogramma The Voice of Holland, dé zoektocht naar nieuw zangtalent in Nederland. Zelfs Anouk, doorgaans de meest kritische coach van het stel draaide haar stoel na de eerste klanken van de auditie van Jim. Anouk wist meteen, dit is een finalist. Zou het jullie verbazen als Jim nu zijn geld verdient met het rondbrengen van pakketten? In het AD vertelt Jim hoe hij tot keuzes in zijn leven komt: https://www.ad.nl/utrecht/jim-26-won-the-voice-maar-werd-ongelukkig-van-muziek-maken-nu-klus-ik-bij-als-pakketbezorger~aa11bbfc/.

Een leeg bestaan

Jeroen van der Lely is een zeer getalenteerd voetballer. Vanaf jonge leeftijd ademde hij voetbal en droomde van een debuut in het eerste van FC Twente. Dat heeft hij gehaald. Succes! Zou je zeggen… Inmiddels staat Jeroen niet meer op het veld bij FC Twente maar zit hij in de schoolbanken in Utrecht. In De Volkskrant vertelt hij zijn verhaal: https://www.volkskrant.nl/sport/jeroen-van-der-lely-stopte-als-profvoetballer-hij-miste-zingeving-en-ging-studeren~b5c691dd/.

Succes brengt geluk, of brengt geluk succes?

Voor ons als buitenstaanders lijkt het aannemelijk dat als iemand succesvol is hij/zij automatisch ook gelukkig is. Wat we teruglezen in bovenstaande verhalen van Tom, Jim en Jeroen is dat succes niet altijd leidt tot geluk. Voor Tom, Jim en Jeroen is door succes voornamelijk duidelijk geworden waar ze niet gelukkig van worden. Succes heeft in hun geval geleid tot hernieuwde inzichten. Dus misschien moeten we het wel omdraaien en streven naar geluk en gelukkig werken. Dan is de kans groot dat we ook succes ervaren.