Solliciteren of auditeren?

Solliciteren kun je leren

Bij een auditie ga je voor een rol. Bij een sollicitatiegesprek wil je een baan bemachtigen. Wij hebben 6 punten op een rij gezet waarbij een sollicitatiegesprek en een auditie vergelijkbaar zijn, en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden of instellen voor het beste resultaat.

Het is een moment opname

Je moet het nu doen. Je krijgt nu één kans om jezelf te bewijzen. Heb je een slechte dag, dan presteer je minder. Een herkansing is zelden of nooit mogelijk. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en dat je dag, of misschien wel dagen, in het teken staan van dat ene moment.

Je wordt beoordeeld

De persoon of personen tegenover je zijn daar om een oordeel over je te vormen. Zij beoordelen in hoeverre jij past bij dat wat zij zoeken. Dat is een match….. Of niet, dan word je afgewezen. Dit weet je van tevoren, stel je daarop in. Programmeer jezelf meet een positieve instelling: “je zou zomaar je droombaan kunnen krijgen”.

Je laat het beste van jezelf zien

Jij bent hier met een doel. Je wil de ontbrekende puzzelstukjes invullen en dat kan alleen door de beste versie van jezelf te laten zien. Bedenk van tevoren goed wat men van je verwacht en wil zien. Oefen alvast of speel verschillende vragen en scenario’s alvast af in je hoofd. Zo kun je op het moment suprême het beste van jezelf laten zien.

Je neemt het op tegen anderen

Je hebt concurrentie. Ook al is het geen rechtstreekse wedstrijd. Er zullen vast meer gegadigden zijn waartegen je het opneemt. Besef jezelf echter wel dat je hier geen invloed op hebt. Ga van je eigen prestatie uit want vergelijken is onmogelijk.

Het is spannend

De spanning bouwt wel even op rond dit ene moment. Er kan voor jou veel van afhangen en vreemden die je beoordelen is ook geen dagelijkse kost. Maarja: wie niet waagt, wie niet wint. Je moet er het beste van maken. Heb jij al methodes die jou helpen om spanning en stress te verminderen? Zo nee, ga dan online eens op zoek en kies de tips die bij jou passen.

Je stelt jezelf kwetsbaar op

Hoe je het ook wendt of keert. Je bent kwetsbaar. Omdat je echt iets van jezelf moet laten zien. Omdat je afgewezen kunt worden. Omdat de vorm van de dag en spanning een rol kunnen spelen. Omdat je je concurrentie niet ziet presteren. Je hebt niet alles in de hand, anderen leren jou kennen en rekenen je af op dat wat jij laat zien. Dat maakt je onwijs kwetsbaar. Dat is een gegeven. Accepteer het zoals het is. Relativeren is ook een kunst. Word je het niet, dan ben jij in dit geval misschien wel niet de juiste persoon. Maar dat maakt jou als mens niet minder!

Je kunt een sollicitatiegesprek benaderen als een auditie. Bereid je goed voor, doe je best en win die rol waar je voor gaat!

Meer tips? Yordi van Aias tot uw dienst -> Klik