In 3 stappen naar meer werkgeluk
Werkgeluk wordt steeds belangrijker. Wat goed dat je de tijd hebt genomen om stil te staan bij dit onderwerp. Dit blog is te lezen als een extra instructie voor het invullen van de piramide van werkgeluk. Er zijn twee opties mogelijk:
- Je hebt het invulformulier voor de piramide van werkgeluk al ontvangen;
- Je hebt de formulieren nog niet ontvangen: stuur je adresgegevens naar ons toe, wij sturen je dan een paar exemplaren op.
Zo werkt het
Zingeving, voldoening en werkplezier zijn de basis van de piramide van werkgeluk. Alle drie de onderdelen zijn net zo belangrijk.
- Als werknemer vul je je eigen piramide in
- Als leidinggevende denk je na over hoe goed je de medewerker kent; hoe denk je dat je collega aankijkt tegen zingeving, voldoening en het eigen werkplezier?
Zingeving
Zingeving in het werk is cruciaal. Zonder zingeving geen toename in focus en prestatie. Zonder zingeving blijft aandacht voor werkgeluk een leuke hobby zonder impact. Het is erg belangrijk om stil te staan welke persoonlijke betekenis je geeft aan je werk. Draagt jouw werk bij aan iets moois, goeds of belangrijks? Betekent jouw werk meer dan alleen dat salarisstrookje of wat zijn jouw drijfveren?
Voldoening
Krijg je energie van het werk dat je doet? Passen de taken bij je competenties? Kun je je ambities kwijt?
Werkplezier
Ga je met plezier naar je werk? Heb je fijne collega’s waar je bij terecht kunt? Kun je samen werken aan een uitdaging en krijg je voldoende ruimte voor eigen inbreng?
Stap 1 – invullen van de piramide
Kijk vanuit de huidige situatie naar je eigen werk. Geef vervolgens elk onderdeel een cijfer. Welk cijfer geef jij jezelf voor zingeving, voor voldoening en voor werkplezier. Neem hier even de tijd voor. Wat gaat goed? Wat kan beter? Denk na over waarom je tot dat cijfer komt. Ben je ook tevreden met de cijfers of zou je nog meer werkgeluk ervaren als de punten omhoog gaan? Als dat het geval is, kun je later met elkaar bekijken wat daarbij mogelijk zou helpen.
Onafhankelijk van elkaar beoordelen zowel werknemer als werkgever/leidinggevende de piramide. Werknemer vult de piramde voor zichzelf in. De werkgever/leidinggevende denkt ook na over wat de werknemer zal aangeven. Weet je als werkgever/leidinggevende hoe het met je collega’s gaat? Uiteindelijk bieden beide kaarten een handvat om met elkaar in gesprek te gaan.
Stap 2: maak het bespreekbaar
Als zowel de werknemer als de leidinggevende de piramide hebben ingevuld is het tijd om samen in gesprek te gaan. De leidinggevende stelt open vragen voor toelichting op:
- Waarom wordt er op één van de drie onderdelen hoog, gemiddeld of laag gescoord? Kan de werknemer daar meer over vertellen?
- Over welk cijfer ben je ontevreden? Want een score van 6 hoeft voor de één geen probleem te zijn, waarbij een ander graag van een 7 een 8 zou willen maken.
- Waar wil je aan werken? Wat zou er nodig zijn volgens de werknemer om bijvoorbeeld van een 6 naar een 7 te gaan? Kun je daar concrete afspraken over maken?
Het gesprek is het belangrijkste onderdeel om te komen tot meer werkgeluk. Vertrouwen en veiligheid is een belangrijke factor. Als je niet eerder hebt gesproken over het onderwerp werkgeluk, is het verstandig om het onderwerp van tevoren toe te lichten. Lukt het niet om deze stap te nemen, of wil je meer context, dan kan Aias hierbij helpen.
Stap 3: plaats dit onderwerp terugkerend op de agenda
Na het invullen van de piramide en het gesprek bepalen jullie samen het vervolg. Schrijf het leerdoel uit in een volzin. Maak vervolgens afspraken over wie, wanneer, waarop terugkomt.
We adviseren om de piramide regelmatig te gebruiken. Zet de piramide terugkerend op de agenda. De piramide is elk moment in te zetten. Maar je kunt het ook gebruiken als onderwerp en formulier ter vervanging van een functioneringsgesprek.
Werksituaties veranderen natuurlijk razendsnel; er komen nieuwe collega’s, de inhoud van het werk verandert, wat nu uitdagend is kan later als (te) routinematig ervaren worden, of de werknemer heeft zich (anders) ontwikkeld. Blijf hierover aangesloten bij elkaar.
De piramide van werkgeluk is een eerste opstap om werkgeluk bespreekbaar te maken. Vervolgens kan er een verdiepingsslag gemaakt worden door bijvoorbeeld:
- De training werkgeluk van Aias te volgen
Sparren?
Eens sparren over Werkgeluk? Ik deel graag mijn ervaring met ondernemers of HR-betrokkenen. Neem contact met mij op voor een kop koffie via lisette@aias.nl of 06-53597904.
Over ons
Aias is een HR dienstverlener en wij vinden werkgeluk een belangrijk thema. Wij bieden HR diensten onder één dak:
Bij Aias houden we van persoonlijk contact en langdurige relaties.