Ik neem ontslag!

Op zoek naar werkgeluk

Nee, ik ben geen opgever. Nee, ook geen afhaker. Maar ik vind het werk gewoonweg niet leuk meer. De werkdagen duren lang, ik irriteer me mateloos aan mijn collega’s, ik wil wat anders. Ik wil stoppen!

Herkenbaar? Geen geluk meer in je werk en je wil stoppen en op zoek naar iets anders? Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat dan?

Voors en tegens

Er is altijd twijfel als je denkt aan stoppen. Begin dan ook met het afwegen van de voors en tegens voor weggaan of blijven. Let daarbij op wat je gevoel je zegt. Waar krijg je energie van en waarvan niet? Schrijf dat op.  Verlies je bijvoorbeeld alleen al energie op het moment dat je alleen al denkt aan blijven? En krijg je energie bij de gedachte aan ander werk? Duidelijker kan je het niet hebben.

Plan van aanpak

Als de lijst met voors en tegens je duidelijkheid heeft gebracht dat je gaat stoppen maak dan een plan van aanpak. Je bent namelijk niet van vandaag op morgen weg. Je plan moet er toe leiden dat de groeiende frustratie en irritatie niet gaat leiden tot een escalatie waar je later spijt van krijgt. Zorg ervoor dat in dat plan genoeg tijd is opgenomen. Tijd om te ontspannen na het werk. En tijd om met het plan aan de slag te gaan. Want neem van mij aan: het kost tijd en energie om na te denken over wat je dan wel wilt. En hoe je dat gaat bereiken.

Spreek het uit

Je hebt je afweging gedaan en je plan is ook gereed. Het volgende wat je kan doen is vertellen dat je gaat stoppen en op zoek bent naar iets anders. Niet meteen aan de grote menigte maar begin eerst eens met mensen die je vertrouwd. Uitspreken dat je op zoek bent naar iets nieuws lucht op en geeft een boost. Misschien denk je dat je door het nemen van de beslissing om te gaan stoppen je eigen werk helemaal niet meer kunt volhouden. Maar vaak is het tegendeel waar. Je neemt het heft in eigen handen. Dat voelt goed. Doordat je zelf beslist om wat anders te gaan doen, ga je denken in mogelijkheden. Jij gaat nieuwe deuren openen. Je gaat afscheid nemen van je collega’s en komt tot de conclusie dat je zelfs gaat missen.

Stop

Het is tijd om daadwerkelijk te stoppen. Je kan niet eeuwig blijven afwegen en plannen blijven maken dus je moet de stap maken. Het begint met in je hoofd de beslissing echt maken. Hoe je die nieuwe baan gaat realiseren, daarover heb je nagedacht. Natuurlijk is dat spannend! Maar probeer te relativeren door jezelf bijvoorbeeld de vraag te stellen: Wat is het ergste dat kan gebeuren? Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Met een goede en grondige afweging, een helder plan van aanpak en de steun van een aantal vertrouwelingen zet jij de stap om te stoppen. Op zoek naar werkgeluk!