Eenvoudige tips om jouw Blue Monday een stuk dragelijker te maken.

#werkgeluk

Je bent niet helemaal in je hum. Een beetje depri misschien. Dat is niet zo raar, want vandaag is het weer Blue Monday.

Traditiegetrouw is de 3e maandag van januari de meest treurige, neerslachtige en weemoedige dag van het jaar. Blue Monday, als stunt begonnen in “de marketing” bevat ook een kern van waarheid. Je goede voornemens blijken wat te hoog gegrepen. De gezellige decembermaand raakt verder uit het zicht en je moet nog een eeuwigheid wachten op de volgende feestdagen en vakantie. De dagen zijn kort en donker. Het is maandag, de eerste dag van een slopende werkweek. En je zit ook nog eens in een lockdown.

Ok, genoeg negativiteit. Laten we het positief bekijken. Als vandaag de meest depressieve dag van het jaar is, dan zal het vanaf nu alleen maar beter worden. Hoe maak je jouw Blue Monday een beetje lichter blauw. Onze gelukscoaches hebben een paar tips voor je om je werkgeluk vandaag wat te verbeteren.

  1. Kom in beweging

Zorg dat je vandaag tijdens je werk even de tijd neemt om in beweging te komen. Ga even een blokje om en haal een frisse neus. Tijdens bewegen komt Dopamine vrij en die stof verbetert je geheugen en vermindert je stress. Is er een collega in de buurt? Stel dan voor om samen even naar buiten te gaan. Dan kun je nog een babbeltje maken ook! Lekker toch?  Natuurlijk neem je wel de coronamaatregelen in acht ;)

  1. Plan je dag

Start je werkdag eens anders dan normaal. Spring niet meteen in de actiestand maar bezin je even op je taken. Wat wil en moet je vandaag allemaal doen? Welke taken doen een beroep op jouw sterkste talenten? Die taken geven je voldoening en energie. En welke taken liggen je minder en zullen je energietrekkers zijn? Zorg dat je voldoende energiegevers hebt. Die zorgen dat je in een flow raakt en dat is een voorwaarde voor werkgeluk. Begin je dag met de taak waar je het minste zin in hebt, dan heb je die alvast achter de rug.

Ook doe je er goed aan om je tijd af te bakenen. Uit onderzoek blijkt dat je effectief bent als je 25 minuten aaneengesloten werkt en geen afleiding toelaat. Dat valt nog niet mee maar er zijn leuke hulpmiddelen. Apps als Forest en Pomodori kunnen je daar op een leuke manier in ondersteunen.

  1. Socializen

Neem vandaag eens wat extra tijd om met je collega’s te socializen. Leg contact en klets eens lekker bij over het weekend, je favoriete tv-programma’s, sport, muziek of wat je als lunch gegeten hebt. Ook als je nu vanuit huis werkt is het eenvoudig om met een klein berichtje een collega te vragen om zo even samen online een kop koffie te drinken. Het ontspant en helpt je gedachten te verzetten. Werk omvat immers meer dan alleen je taken uitvoeren.

  1. Wijk eens een dagje af van je gewoontes

Door elke dag je dingen hetzelfde te doen kom je in een sleur. Werken wordt routine. Juist vandaag is het lekker om het eens anders te doen dan normaal. Sta een keer een halfuurtje eerder op. Zet  eens een afspeellijst met carnavalskrakers aan in plaats van de gebruikelijke radiozender. Doe je online meetings vandaag niet van achter je bureau maar vanuit je schommelstoel. Neem een wat langere break om met een collega een rondje te wandelen. Trek je mooiste kleding aan, ook als je thuiswerkt.

Voor je het weet zit je werkdag er weer op en is deze Blue Monday voorbij gevlogen. Tijd om lekker te ontspannen. We wensen je nog een fijne werkweek.

Hulp nodig bij het verbeteren van werkgeluk? Neem dan contact op met onze gelukscoaches.