Begin 2020 hebben Natasha, Lisette en René een opleiding afgerond aan de Gelukkig Werken Academy van Onno Hamburger. René mag zich Chief Happiness Officer (CHO) noemen en Lisette en Natasha zijn gecertificeerd Gelukkig werken Coach.
Gelukkig Werken coaches? Chief Happiness Officer? Ben je niet thuis in de wereld van het werkgeluk kunnen wij ons voorstellen dat deze titels je niets zeggen.
Een Gelukkig Werken coach bevordert gelukkig werken door middel van het geven van workshops, coaching en training. De coach maakt daarbij gebruik van de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie en neurologie.
De Chief Happiness Officer is de inspirator binnen een organisatie en zorgt voor draagvlak voor gelukkig werken binnen de organisatie. Dit doet de CHO door medewerkers te coachen, te inspireren en de organisatie te overtuigen van het belang van werkgeluk.
Maar waarom kies je er nou voor om je op te laten leiden tot Gelukkig Werken coach of CHO? Dat vertellen Natasha, René en Lisette je graag.
Natasha:
In deze tijd wordt er veel van ons gevraagd. De ontwikkelingen gaan razendsnel, de arbeidsmarkt veranderd, en je moet in jezelf investeren en jezelf ontwikkelen om mee te kunnen blijven doen. Het aantal burn- en bore-out gerelateerde klachten blijft groeien, maar gelukkig is er steeds meer aandacht voor goede begeleiding en preventie.
Door deze opleiding ben ik in staat om een medewerker inzicht te verschaffen in de persoonlijke situatie, waarbij verschillende interventies uit de psychologie een eye-opener kunnen zijn voor een medewerker. Niet te lang stilstaan bij omstandigheden maar vooral zelf regie pakken, zodat je gelukkig kunt zijn en blijven in je werk. Dat is niet alleen goed voor de medewerker maar ook de organisatie heeft daar baat bij. Deze methodiek geeft inzichten die de samenwerking en taakverdeling ten goede komen, wie wordt daar nu niet gelukkig van. Ik in ieder geval wel!
René:
Ik was al geruime tijd op zoek naar hoe ik zinvol(ler) leiding kan geven waarbij mijn collega’s zelf invulling kunnen geven aan zijn of haar baan binnen de vakgebieden van Aias. Voor mij is het belangrijk dat het leidinggeven vooral ook bij mijzelf past, ik wil me er zelf lekker bij voelen en er energie van krijgen. Misschien wel omdat ik me niet echt een typische “baas” of “manager” voel. Ik vind het heel belangrijk dat onze professionals hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Mijn opdracht is dat te faciliteren, meer niet.
De term CHO doet me niet zoveel. Wat mij vooral tijdens de opleiding aansprak is dat het enerzijds een wetenschappelijke en psychologische benadering had en dus niets zweverigs. Anderzijds ga je heel praktisch aan de slag met werkgeluk zoals met o.a. de Big Five en het Piramidemodel. Omdat ik met mijn organisatie de nadruk wil leggen op gelukkig werken, leek het me zinvol om ons intern verder te scholen, zodat we ook de coachende rol voor onze medewerkers toe kunnen passen.
Lisette:
Ik geloof dat je zelf aan het roer staat van je eigen leven. We hebben allemaal te maken met omstandigheden die we niet direct kunnen beïnvloeden. Maar we kunnen wel beslissen hoe we er mee omgaan. Je hebt altijd een keuze. Maar ben je je bewust van deze keuze en van het gedrag dat je tot nu toe laat zien? Welke doelen wil je bereiken?
In de opleiding heb ik coaching vaardigheden opgedaan om een ander te helpen bij dit soort vraagstukken. Maar de opleiding ging verder. We hebben een methodiek geleerd om het onderwerp werkgeluk stapsgewijs aan te pakken. Dat geeft houvast, structuur, duidelijkheid, erg belangrijk bij een onderwerp dat al snel als zweverig wordt ervaren. De opleiding via de Gelukkig Werken Academy is alles behalve zweverig. Door zelf getraind te zijn, mijn jaren lange ervaring als HR manager en de ervaring van mijn collega HR adviseurs van Aias, hebben we zelf een praktijkgerichte methode neergezet. Daar word ik dan weer gelukkig van.